Pemuda tebal muka minta sumbangan baju raya ‘dah nak bu4ng’ untuk 3 anak buah!

Namun, dalam kegembiraan menyambut 1 Syawal, masih ada yang runsing memikirkan bagaimana untuk membuat persiapan raya.

Seorang pemuda menjadi perhatian di media sosial apabila meminta sumbangan orang ramai bagi mendapatkan baju raya terpakai.

“Nak tanya, korang (anda) ada tak baju Melayu atau baju kurung budak-budak yang korang dah tak nak guna lagi atau nak buang? Kalau ada Danny nak, boleh?

“Danny nak bagi kat anak Danny. Maaflah, Danny bukan meminta-minta, cuma Danny tanya je dulu,” tulisnya menerusi video yang kini meraih lebih 1.1 juta tontonan di TikTok.

Perkongsian Danny di TikTok menjadi tular.

Susulan perkongsiannya menjadi tular, pemuda berkenaan tampil menjelaskan bahawa anak-anak yang dimaksudkannya itu sebenarnya adalah anak saudaranya sendiri.

Bercakap kepada mStar, Danny atau nama sebenarnya Muhd Khairil Mohd Yusri berkata, dia bersama ibu membesarkan anak-anak kakaknya yang merupakan ibu tunggal, sejak mereka kecil.

“Saya belum berkahwin, masih bujang. Tapi saya anggap anak-anak saudara seperti anak kandung, malah mereka memanggil saya ayah.

“Saya dibesarkan dalam keluarga yang berpecah-belah, jadi saya tidak mahu mereka melalui kesusahan yang pernah saya rasa,” katanya ketika dihubungi.

Rumah keluarga Danny ditenggelami banjir, baru-baru ini.

Pemuda berusia 31 tahun itu mempunyai alasan tersendiri untuk berbuat demikian demi kegembiraan tiga anak saudaranya, masing-masing berusia 14, 12 dan enam tahun.

“Setiap tahun kebiasaannya saya dan mak akan sediakan untuk persiapan raya. Tapi tahun ini agak susah sebab rumah kami di Segamat, Johor tenggelam akibat banjir baru-baru ini.

“Banyak kos untuk baik pulih selain budak-budak pun baru masuk sekolah, perlukan belanja untuk persekolahan mereka,” ujarnya sambil menambah dia sekeluarga ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) selama dua minggu ketika Segamat terjejas akibat banjir.

Danny (belakang, tengah) bersama tiga anak saudara yang dianggap seperti anak sendiri.

Mengulas lanjut, Danny mengakui gajinya sebagai pengawal keselamatan tidak mencukupi untuk menampung segala perbelanjaan, termasuk kakaknya berusia 34 tahun yang mencari rezeki sebagai pembantu di gerai makanan di Shah Alam, Selangor.

“Saya baru dua bulan kerja sebagai guard di Johor, sebelum ini saya jadi operator kilang di Kuala Lumpur. Ini pertama kali seumur hidup saya meminta bantuan daripada orang ramai.

Saya hanya mampu mendoakan kebaikan mereka hari ini akan dibalas dengan murah rezeki.

MUHD KHAIRIL MOHD YUSRI

“Mungkin di luar sana dah tak guna baju Melayu atau baju kurung anak-anak lagi, yang dah nak buang pun. Seboleh-bolehnya saya hanya mahu baju terpakai, tak nak menyusahkan orang ramai menyumbangkan baju baharu,” katanya lagi.

Menurut anak ketiga daripada empat beradik itu, dia bersyukur kerana luahannya di TikTok mendapat perhatian daripada orang ramai yang sudi menghulurkan bantuan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *